Jaarplanner met een jaaroverzicht van de vrijeschoolse jaarfeesten
De jaarfeesten,  Vrijeschool en Antroposofie

Jaarfeestenoverzicht

Het hele jaar staat bol van de feesten. Maar wanneer is nou precies wat en wat houdt het ook al weer in? Veel feesten die wij tegenwoordig in Nederland vieren, zijn een potpourri geworden van tradities, gewoonten en gebruiken uit verschillende culturen en religies.

Hier een fijn overzichtje voor alle feesten die doorgaans op vrijescholen in Nederland gevierd worden.

Klik je op de link achter het 'meer lezen', dan krijg je uitgebreide informatie over het jaarfeest met tradities en inspiratie.

Er zijn feesten die voortkomen uit oude tradities en gebruiken die door de eeuwen zijn doorgegeven, sommige feesten hebben een godsdienstige oorsprong en weer andere feesten zijn eigenlijk pas sinds korte tijd populair geworden. Veel feesten die wij tegenwoordig in Nederland vieren, zijn een potpourri geworden van tradities, gewoonten en gebruiken uit verschillende culturen en religies.

De feesten die in dit artikel aan bod komen, zijn de feesten die doorgaans op vrijscholen in Nederland gevierd worden. Klik je op de link achter het 'meer lezen', dan krijg je uitgebreide informatie over het jaarfeest met tradities en inspiratie.

Winter

Transparant van DriekoningenDriekoningen

Wanneer: 6 januari

Wat vieren we: Op deze feestdag vieren we de aanbidding Jezus door de 3 wijzen uit het Oosten. Zij brachten het kind goud, mirre en wierook. Driekoningen is de laatste dag van de 12 heilige nachten.

Meer lezen: De heilige drie koningen

Sneeuwklokjes wekken de aardeMaria Lichtmis

Wanneer: 2 februari

Wat vieren we: Op deze feestdag vieren we dat de zonnekracht toeneemt; de aarde bereid zich voor op een nieuwe cyclus in de natuur.

Meer lezen: Maria Lichtmis en de terugkeer van het licht.

Carnaval op CuracaoCarnaval

Wanneer: 7 weken voor pasen

Wat vieren we: Dit is een uitbundig feest vol liedjes, dans en verkleedpartijtjes, dat vooraf gaat aan de vastentijd voor Pasen.

Meer lezen: Haal je feestneus van stal want 't is Carnaval!

Lente

Palmpasen

Wanneer: 1 week voor Pasen

Wat vieren we: Vol verwachting kijken we met mooi versierde paastakken en zonneradkransen vooruit naar het paasfeest. Van oorsprong herdenken we op deze dag de intocht van Christus in Jeruzalem.

Meer lezen: Palmpasen

De PaasbrunchPasen

Wanneer: De eerste zondag na de eerste volle lentemaan.

Wat vieren we: Op deze feestdag vieren we het ontwaken van de natuur uit de ogenschijnlijke dood. Tevens herdenken we de opstanding van Christus uit de dood.

Meer lezen: Pasen - Het nieuwe leven!

Hemelvaart

Wanneer: 40 dagen na Pasen

Wat vieren we: Op deze dag vieren we de verbinding tussen de hemel en de aarde. Vanuit Christelijke oorsprong herdenken we dat Christus terug is gegaan naar de hemel.

Meer lezen: Hemelvaart

Pinksteren vieren we zo.Pinksteren

Wanneer: 50 dagen na Pasen

Wat vieren we: Met Pinksteren vieren we met kleur, muziek en bloemen, de bloei van de natuur. We herdenken de Christelijke gebeurtenis van de uitstorting van de Heilige Geest.

Meer lezen: Pinksteren

Zomer

Springen over het vuurSint Jan

Wanneer: 24 juni

Wat vieren we: Op deze feestdag vieren we de zomerzonnewende. De dagen worden weer korter en we vieren nog een keer uitbundig de in overvloed bloeiende natuur. Sint Jan is vernoemd naar Johannes de Doper. Hij doopte Jezus op 30 jarige leeftijd, wat tevens de 'geboorte' van Christus is.

Meer lezen: Sint Jan

Herfst

Sint Joris strijd tegen de draakMichaëlsfeest

Wanneer: 29 september

Wat vieren we: Op deze dag vieren we de overvloedige oogst en bereiden we ons voor op het donkere jaargetijde en de geboorte van het Christuskind. Michaël, de aartsengel overwint de duivel en leert ons zo moedig te zijn. Wat Michaël deed in de hemel, doet ridder Joris op aarde. Hij overwint de draak en bevrijdt de prinses. Hij werd een heilige genaamd Sint Joris.

Meer lezen: Michaëlsfeest

Ik loop hier met mijn lantarenSint Maarten

Wanneer: 11 november

Wat vieren we: Sint Maarten is de tweede heilige die we tegenkomen op weg naar Kerst. Hij deelde zijn mantel in twee en gaf een helft aan een bedelaar. Sint Maarten leert ons offerbereidheid en goedheid. We steken de eerste kaarsjes aan die ons tijdens de donkere wintertijd zullen begeleiden.

Meer lezen: Sint Maarten

AdventstuintjeAdvent

Wanneer: Vanaf de 4de zondag voor Kerstmis.

Wat vieren we: Elke zondag tot kerst steken we een extra kaars aan van de adventskrans. Het licht en de verwachting groeien. Het licht in de natuur wordt steeds minder en het licht onszelf mag steeds toenemen.

Meer lezen: Advent

Sinterklaas intocht in GroningenSint Nicolaas

Wanneer: 5 december

Wat vieren we: Op 5 december vieren we de heiligendag (die eigenlijk 6 december is) van Sint Nicolaas, Bisschop van Myra. Met Sinterklaas staat het delen en ontvangen centraal. Sinterklaas houdt ons ook een spiegel voor zodat we kunnen groeien tot de beste versie van onszelf.

Meer lezen: Sinterklaas of Een magisch Sinterklaasfeest

Sint Lucia

Wanneer: 13 december

Wat vieren we: Sint Lucia is een heilige die samen met Sint Maarten en Advent een lichtbrenger is in de donkere tijd.

Meer lezen: Kerstmis en de geboorte van het licht.

Winter

De mooiste kersttraditie is slapen onder de kerstboomKerstmis

Wanneer: 24, 25 en 26 december

Wat vieren we: Op deze feestdagen vieren we de geboorte van Jezus en de geboorte van het licht na de winterzonnewende.

Meer lezen: Kerstmis en de geboorte van het licht.

Meer lezen?

Jaartafelinspiratie voor beginners

Inspiratie voor de lente
Inspiratie voor de zomer
Inspiratie voor de herfst
Inspiratie voor de winter

Antroposofie voor beginners
Veelgestelde vragen over de vrijeschool

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.