Sint Maarten liedjes zingen
De jaarfeesten,  Herfstfeesten

Sint Maarten

Op 11 november vieren we Sint-Maarten; de feestdag met als motief goedheid, de offerbereidheid en deemoed. Sint-Maarten is het eerste lichtfeest van de donkere tijd in het jaar. Vanaf nu kunnen de kaarsjes weer aan 🕯

Bij dit feest horen mooie lampionnen, waarmee onze kinderen in het donker mogen lopen. Wij eten op de avond van 11 november in het donker met het kaarslicht van onze lantaarns. We bakken Sint-Maartens broodmaantjes die we met elkaar delen en ik vertel voor het slapengaan een verhaal over offerbereidheid en het zorgen voor anderen.

Maar wie was Sint-Maarten en waarom is dit feest het vieren waard?

De legende van officier Maarten

Maarten leefde ongeveer 400 jaar na Christus en was een officier in het leger van keizer Julianus Apostata. Voor de poort van de Franse stad Amiens zag hij op een koude herfstavond een bedelaar staan. Zijn metgezellen reden aan de arme man voorbij, maar Maarten kreeg medelijden en sneed zijn officiersmantel doormidden en gaf de helft aan de bedelaar.

In de nacht die volgt verschijnt de bedelaar in de dromen van Maarten. Volgens de legende was deze bedelaar een verschijning van Christus. Maarten verlaat het leger, bekeert zich, sticht een klooster waar hij zich ontfermt over de armen en wordt later bisschop. Zijn sterfdag gedenken we op 11 november.

Delen met Sint-Maarten

Begin van de winter

11 November was vroeger de tijd waar de oogst binnengehaald moest zijn, het vee op stal ging en de grote Sint-Maartens-vruchtbaarheidsvuren ontstoken werden. De wintertijd begon.
Daaruit is de traditie ontstaan van het knollen uithollen en er een lichtje in laten branden. Knollen zijn het laatste gewas uit de aarde wat geoogst wordt voor het aanbreken van de winter.

Sinds de laatste eeuw is het eveneens een kinderfeest geworden. Waar oorspronkelijk slechts armen al bedelend van deur tot deur gingen, lopen nu kinderen al zingend door de straten in de hoop op fruit of een snoepje.

Met het lichtje in onze lantaarns koesteren we de zomer en dragen we het licht met ons mee in de wintertijd tot de dagen weer langer en lichter worden.

Sint-Maarten is de 2e heilige in de reeks van 3 heiligen (Sint Joris, Sint-Maarten en Sint Nikolaas) die voorbij komen, voordat het kerstkindje/licht geboren mag worden.

Een fijn lichtjesfeest!

Sint-Maarten op de jaartafel

Herfstlampje

In november passen bruine of donkerrode doeken op de jaartafel. Het is een hele dankbare tijd omdat de meeste jaartafelschatten gewoon in de natuur te vinden zijn. Een mooie steen, boomschors, dennenappels, kastanjes en mooie bladeren zijn prachtig op de jaartafel. En als er dan ook nog een dwergenfamilie mag komen wonen is het helemaal feest.

Bij ons thuis maken we lantarens voor op de jaartafel en hangen er mooie herfstknutsels op het raam. Hoe je zoiets moois maakt lees je in mijn blog over inspiratie voor de herfst.

Voor andere jaarfeesten klik hier.
Wil je meer lezen over hoe je een jaartafel kan maken, kijk hier.

Meer inspiratie voor de jaarfeesten vind je op Facebook, Instagram, YouTube of Pinterest.

Boeken voor Sint-Maarten

1. Sint-Maarten en het beertje van Maja Dusikowa
2. Lichtjes voor Sint-Maarten van Jannine Staring
3. Bobbi viert Sint-Maarten van Monica Maas
4. Tessel viert Sint-Maarten van Marianne Witte
5. De drie bruiloftsgaven van Ineke Verschuren

Sintmaartensliedjes zingen

Onder dit artikel zie je een paar linkjes naar YouTube. Ik zing sintmaartensliedjes zodat jullie bij interesse mee kunnen zingen en ze zo kunnen leren. Je kan ook in YouTube mijn playlist voor Sint-Maarten bekijken. Succes!

Playlist:
https://www.youtube.com/playlist…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.