Pinksteren
De jaarfeesten

Pinksteren

Het is vandaag pinksteren. Veel mensen genieten van een lang vrij weekend. Wij bakken Pinksterduifkoekjes en Pinksterrozenbroodjes. In de Waldkindergarten werden er vlijtig Pinksterduifjes geboetseerd en vloog een witte duif naar de hemel. Maar wat is Pinksteren nou eigenlijk? 

Christelijk feest

Pinksteren valt 49 dagen na Pasen en wordt ook wel de 50ste paasdag genoemd. Pinksteren is een christelijk feest. Christus had zijn volgelingen beloofd, hen ook na zijn sterven niet alleen te laten. Met Pasen staat Christus op uit de dood en met Hemelvaart keert hij terug naar de hemel. Met Pinksteren stuurt hij de geest van God om zijn volgelingen verder te begeleiden, zodat zij de kracht hebben het evangelie uit te dragen. Als ritueel voor de uitstorting van de Heilige Geest, laat men duiven opvliegen. De duif staat symbool voor hemelse inspiratie, reinheid, vrede en de ziel.

Voorjaarsriten

Met Pinksteren vieren we ook de uit Oud-Europese volkeren ontstane Meifeesten of Voorjaarsriten. Deze feesten werden gehouden uit dank voor de vruchtbaarheid en groeikracht. Men bracht offers en er werd gedanst en gezongen.
Met Pinksteren begroeten de mensen de ontwakende natuur. In de hoop op een uitstekend oogstjaar, worden meibomen of pinksterbomen neergezet. De meiboom is een boomstam in het middelpunt van het dorp, versiert met linten en vlaggen en in de kroon een Pinksterkrans. Rond de boom wordt gedanst en gezongen, gegeten en gedronken.

Traditioneel is Pinksteren de tijd om een partner te vinden. Een klein meiboompje voor het huis verwijst dan naar een huwbare pinksterbruidegom of pinksterbruid. In sommige dorpen werd het knapste meisje uitgekozen en uitgedost met bloemen en groen. Zo mocht vooraan de grote Pinkteroptocht lopen, omringt door al haar aanbidders.

De tradities samen, maken dat het Pinksterfeest een feest vol licht, kleur en vrolijkheid is. Op het luchtige, hemelse wit, kunnen de kleuren ontstaan die in elk individu, gedragen door de gemeenschap, tevoorschijn mogen komen.

Fijn pinksterweekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.