Adventskrans voor advent
De jaarfeesten,  Herfstfeesten,  Winterfeesten

De vier weken van advent

Donker is de aarde,
de bomen zijn nu kaal.

Voor het kwaad bewaar’ ons
de dapp’re Michael, de dapp’re Michael

Heilige Sint Maarten,
hij schonk ons offerkracht

Advent is nu gekomen
en heel de wereld wacht, en heel de wereld wacht

Nicolaas wil helpen
een beter mens te zijn

Opdat het kerstlicht strale
in onze harten rein, in onze harten rein.

AdventskransDe adventstijd

Nadat we moedig geworden zijn door Michaël, eerlijk hebben leren delen van Sint Maarten en onszelf in de spiegel hebben durven aankijken door Sint Nicolaas, is het tijd dat we ons opmaken voor het kerstfeest.
De herfst met het onstuimige weer komt tot rust, de kracht van de natuur keert langzaam in zichzelf terug en buiten wordt het elke dag donkerder. De stille tijd begint, waarin ook wij mensen naar binnen gaan. Met de start van de adventstijd, kan langzaam het innerlijke licht weer groeien.
Het woord advent komt uit het Latijns. Adventus betekent komst; de komst van het licht op aarde.

De adventskrans

Vanuit Duitsland is de traditie van de adventskrans overgewaaid. Een krans met 4 kaarsen siert gedurende de adventstijd het huis en elke adventsweek mag er een kaarsje meer ontstoken worden. Een nieuw ontstoken kaarsje staat symbool voor een nieuwe adventsweek. Op die manier groeit de verwachting en het komende licht van het Kerstkindje dat in de kerstnacht geboren wordt. Het licht staat symbool voor de hoop en verdrijft het boze en overwint de donkerheid.

De Germanen zagen deze tijd van het jaar als nieuw begin, de natuur bereid zich voor op een nieuwe cyclus.
Vanuit antroposofische traditie worden de adventsweken opgebouwd naar het beeld van de schepping (het 4-ledige mensbeeld). Dat beeld van de schepping kan een mooi plekje krijgen op de jaartafel (voor inspiratie kijk hier).

Het eerste licht van Advent
is het licht van stenen.

Stenen die leven in kristallen,
schelpen en botten.

Het tweede licht van Advent
is het licht van planten.

Wortels, stengel, blad, bloem en vrucht
waardoor wij leven en groeien.

Het derde licht van Advent
is het licht van de dieren.

Dieren van boerderij, veld, bos, lucht en zee.
Allen wachten zij op de grote geboorte.

Het vierde licht van Advent
is het licht van de mensheid.

Het licht van liefde, het licht van gedachte,
om te geven en te begrijpen.

Het adventstuintje

AdventstuintjeOp Vrijescholen begint de adventstijd voor de kleine kinderen met het lopen van de adventsspiraal. Vanuit de stilte lopen de kinderen de spiraal naar binnen. Zijn ze helemaal naar binnen gekeerd en aangekomen bij de kern, dan steken zij daar hun eigen lichtje aan. Door het groeiende aantal kaarsjes in de spiraal, groeit het licht.
Traditiegetrouw lopen de kinderen met een appel waarin het kaarsje is gestoken. De appel verwijst naar de appel die Adam en Eva aten waardoor ze uit het paradijs werden verdreven. In de appel zelf verschuilt zich in de pitjes het nieuwe leven en een Pentagon; een wiskundige vorm die symbool staat voor het niet goddelijk en het mens-zijn door de verdrijving uit het paradijs. Door de komst van het Kerstkindje is de weg naar de hemel weer even open. Door de persoonlijke verinnerlijking op weg met de aardse appel in de spiraal en de komst van het groeiende licht, kan er een nieuwe impuls ontstaan die het menselijke met het goddelijke verbindt.

De grotere kinderen krijgen op een Vrijeschool bij het begin van de adventstijd het paradijsspel zien. Het paradijsspel is een eenvoudig theaterstuk waarin de verdrijving uit het paradijs wordt nagespeeld. Tijdens dit spel staat de appel van de boom van goed en kwaad centraal.

De adventskalender

Op weg van de eerste advent naar kerstmis hebben steeds meer mensen een adventskalender. Die kalender kan er verschillend uitzien. Soms is het een weg op de jaartafel waarover Maria, Josef en het ezeltje stapsgewijs richting de stal lopen. Soms is het een transparant op het raam of mooie plaat waarvan elke dag een deurtje opengaat waarachter mooie plaatjes te zien zijn. Soms is het een engelenladder, waar een engel met het Christuskindje stapje voor stapje de ladder naar beneden gaat en soms bestaat de kalender uit bijvoorbeeld een snoer of een doos met verschillende zakjes of vakjes waarin iets kleins verstopt zit. Je kan zo'n vakjeskalender natuurlijk kopen met snoep of iets commercieels, maar leuker is natuurlijk om het zelf te maken.
Er bestaan zoveel mooie manieren om 4 weken lang te genieten van elke dag een stukje dichtbij kerstmis. Leuke tips nodig? Kijk hier.

Een fijne, verstilde en verwachtingsvolle adventstijd gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.